Üdvözöljük az Istenszéke Természetvédelmi Terület honlapján!

Ha a Maros-völgyén haladunk felfele Szászrégentől Déda község irányába, akkor egy látványos, trapéz formájú, sziklákkal szegélyzett alakzatot pillantunk meg az országút, majd a környező dombok fölött. Ez Istenszéke, a Felső-Maros áttörés közelében kimagasló leglátványosabb és legkedveltebb turisztikai célpont.

Istenszéke Maros megyében, Déda-Bisztra község közelében fekszik 1380 m tengerszínt feletti magasságban és a vulkanikus eredetű Kelemen-havasok része.

Istenszéke Természetvédelmi Terület része a ROSCI0019 Kelemen - Görgényi Natura 2000-es környezetvédelmi területnek és az 5/2000-es számú törvény alapján hozták létre mint Közösségi Érdekeltségű Terület.

Létrehozásának célja az itt élő növény és állatvilág, valamint ezek élőhelyeinek a védelme, ami maga után vonja a táj jelenlegi állapotának megőrzését, a természeti értékek mindenfajta ipari kitermelésének megszüntetését (ami ellentétben áll a növény- és állatvilág védelmével), valamint tudományos kutatási és természetvédelmi nevelési tevékenységek szervezését.

Ez a honlap az Istenszékét természetvédelmi területként népszerűsíti és információkat nyújt azon látogatási szabályokról melyek betartása mindannyiunkat biztosít arról, hogy az elkövetkezendő nemzedékek is csodálhassák a természet itt fellelhető szépségeit.